Informatie

Op een BuitenGewone manier
leren in de natuur.

Over BuitenGewoon

Praktijk BuitenGewoon richt zich op kinderen tussen de 4 en 12 jaar, waarbij een vermoeden is van meer- of hoogbegaafdheid of een ontwikkelingsvoorsprong. Deze kinderen denken anders. 
Dit buitengewone denken vraagt om een buitengewone aanpak. Onze aanpak is vooral gericht op het ontwikkelen van een groeimindset en de benodigde executieve functies om taken succesvol aan te pakken en af te ronden.

Niet voor niets is onze naam een samenstelling van de volgende twee woorden: ‘Buiten’ en ‘Gewoon’.

Buiten:

Praktijk BuitenGewoon bevindt zich in het bos, direct naast De Korte Duinen in Soest. Daar maken we tijdens onze trainingen graag gebruik van. Veel oefeningen vinden buiten in de natuur plaats. Door bewegend te leren kunnen we ons beter concentreren, en blijkt het geleerde nog beter te beklijven ook. Dubbele winst dus.

Gewoon:

Hoogbegaafde kinderen hebben dezelfde basisbehoeften als andere kinderen.  Ze zijn daarin niet anders. Ze willen zich graag geborgen en veilig, sociaal verbonden en competent bij het uitvoeren van taken voelen en zeggenschap hebben over deze taken.
Veel van deze kinderen willen er graag bij horen en niet teveel opvallen. Ze willen gewoon zijn.

Praktijk BuitenGewoon (h)erkent deze gevoelens en gedachten en schenkt hier aandacht aan tijdens de trainingen.

Gereedschapskist

Bij BuitenGewoon vullen we samen de gereedschapskist van het kind met gereedschap dat hen in staat stelt om taken in het onderwijs succesvol af te ronden.
Denk bij gereedschap aan:

  • de executieve vaardigheden als plannen en organiseren en starten en afronden van een taak
  • doorzetten als het lastig of ‘saai’ wordt
  • automatiseren
  • omgaan met frustratie
  • leren leren

Waar gemiddeld intelligente kinderen op de basisschool vaker taken aangeboden krijgen die passen bij hun cognitieve behoeften, leren zij al doende hun gereedschapskist met al deze vaardigheden te vullen.
Hoogbegaafde kinderen ervaren minder vaak dat een taak genoeg uitdaging biedt. Taken zijn te makkelijk of ze gaan de uitdagende taken uit de weg omdat ze denken dat ze het niet kunnen. 
Vaak leren ze eigen strategieën aan, maar wat als die niet meer voldoende blijken te zijn?
Bij BuitenGewoon gaan we samen zorgen dat het kind zijn gereedschapskist weer vult.

Ontdekken

Hoe? Door de nieuwgierigheid te prikkelen en ontdekkingsdrang te stimuleren.
We gaan met de kinderen op ontdekkingstocht door het brein. Door middel van psycho-educatie leren wij hen hoe het brein werkt en wat er gebeurt in je brein als je aan het leren bent. We werken naar een groei mindset toe waar kinderen uit hun comfortzone komen en nieuwe dingen gaan ervaren. Ze leren dat fouten maken onlosmakelijk verbonden is aan leren.
Vanuit het grote geheel laten wij kinderen het nut zien van het leren van nieuwe vaardigheden. Het ontdekken gaat bij ons verder dan de tafel waar we aan werken. We gaan naar buiten, naar onze achtertuin, waar de bossen en de heide klaar liggen om ontdekt te worden.

Samenwerking met ouders:

Het vullen van de gereedschapskist gaat gepaard met het opdoen van nieuwe inzichten, kennis, vaardigheden en gedragsveranderingen. Het vergt veel tijd en oefening en dat kunnen wij niet alleen. Het nieuwe gereedschap moet in allerlei situaties gebruikt worden om het onder de knie te krijgen. Wij leren hoe ze het kunnen gebruiken, maar thuis, op school, bij vriendjes en op de sportclub vindt het toepassen plaats. Daarom hebben wij de medewerking van ouders nodig.

We doen dit samen:

  • We geven materiaal en opdrachten mee om thuis met je kind te oefenen, zoals leuke prentenboeken, spelletjes of doe-opdrachten.
  • We houden de lijntjes kort. Door mailcontact en tussentijdse evaluaties houden we elkaar op de hoogte.

 

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Wij reageren meestal binnen drie dagen. Controleer je spambox als je geen reactie van ontvangt.

Neem gerust contact met ons op